41è concurs i fira del Cavall de Puigcerdà

Des de 1970 es duu a terme a Puigcerdà  la fira del cavall, de la qual, es celebrarà aquest any la 41a edició. Durant el primer cap de setmana de novembre,  el recinte firal a la zona del polígon industrial del sector de la estació de tren, aplega cap a un miler de caps de cavalls de la raça Hispano-Bretona.  Aquesta raça de cavall està estesa pel Pirineu, Prepirineu català i aragonès, i també pel Sistema Cantàbric, sobretot a la comarca lleonesa de Babia i a les muntanyes de Cantàbria. Antigament eren emprats per feines feixugues del camp i bosc, però actualment la gran part es destina a producció de carn.

Pasturar fins Sant Miquel

A primers de juny, els ramaders pugen el bestiar, tant vaques com cavalls a les muntanyes per pasturar fins Sant Miquel, com marca la tradició (època d’esquelles a la muntanya), tot i que molts ramaders intenten allargar al màxim l’estada dels animals a la muntanya per evitar els costos que suposa tenir-los a casa. A partir de Sant Miquel, tot passejant per la vall, en qualsevol racó podem trobar aquests magnífics exemplar de cavalls hispano-bretons pasturant. Poden arribar a fer entre 650 – 660 kg. de pes.

Antigament, la fira servia per vendre els animals als comerciants, majoritàriament valencians i com aparador dels millors caps de bestiar de cada ramaderia. El dissabte dia 5 a partir de les 10:00h. i fins a les 15:30h. es fan els concursos de totes les categories individuals presents. El Diumenge dia 6 a partir de les 10:00h, es fa el concurs a la millor ramaderia de Cerdanya.

Fira multisectorial

També podem gaudir d’un passeig per les diverses parades de la fira multisectorial col·locades tant al sector de la estació, al costat de la fira del cavall i pels carrers de la Vila de Puigcerdà. Sovint arriben des dels carrers Espanya i Major, fins l’estany i voltants. A qui no li agrada  fer un passeig, tastant unes castanyes calentes o seure a fer una xocolata?

Les fires tant de bestiar com multisectorials, són tot un referent a les comarques de muntanya, indicant-nos  l’entrada de la tardor i temporada hivernal. Les fires de més tradició a prop de la nostra comarca són:  la més primerenca, la fira de Bourg-Madamme ( Cerdanya Francesa )   I la fira del formatge dels Pirineus, la fira de  St. Ermengol de la Seu d’Urgell, a mitjans d’octubre, seguides de la  fira d’Olina ( per Tots Sants) i finalment la Fira de  Puigcerdà.

Disposeu de més informació a: https://www.puigcerda.cat/fira

Compare listings

Compare